Verschillen Ned-Arg

Door: Martijn

Blijf op de hoogte en volg Martijn

08 November 2008 | Argentinië, San Miguel de Tucumán

Hee!

M´n vorige bericht heette Het Is Hier Warm. Dat warm stond toen voor ´lekker´ warm, zoals Nederland, zonnetje, 30 graden. NÚ is het hier warm! We zijn halverwege de lente en 35 graden is hier al heel normaal. Op school is het echt amper uitte houden in m´n uniform, lange broek en blous. We hebben 3 ventilators, airco kennen ze niet zo heel veel hier. Op school zit ik nu dus standaard met m´n broek opgerold tot op mn knieën (totdat een leraar plotseling aan m´n beenhaar trekt en zegt dat dat niet mag) en met een krantje wapperend voor me uit
te kijken hehe. Gister hadden we voor ´t eerst zwemmen met gym. Uurtje zwemmen, dan hoef je je toch niet in te smeren? In Nederland verbrand ik hooguit een beetje (of eigenlijk niet) en de volgende dag is ´t alweer bruin ipv rood. Op dit moment zijn m´n schouders en gezicht echt heel rood en doen zeeeer haha van dat ene uurtje. M´n familie had me nog gewaarschuwd; de zon is hier veel feller! Ah nee ik verbrand niet. Nou dat heb ik geweten haha. En het is nog niet eens zomer! In de zomer is 40 hier normaal, soms 45 graden. Gelukkig nog maar 2 weken school en dan kan ik m´n uniform 3 maanden in de kast laten hangen! Ze hebben hier zolang zo zomer en winter. 3 maanden en 1 maand dacht ik. Alle tijd ertussen gaan ze non-stop naar school.

Gisteren moest de halve school presentaties houden op het schoolplein, over onderwerpen als wijn, citroen en onze, caña de azucre, rietsuiker. Dat verbouwen ze heel veel hier. ´t Is een belangrijke presentatie want als je ´t niet haalt moet je ´t in de zomervakantie overdoen! Ik snapte helemaal niks van die tekst en om toch iets te doen kwam Franco met het geniale idee om mij te verkleden als caña! Verder was er een rondlopende citroen dus ik was niet de enige haha. Later kwamen er 2 lui van een tv-zender en moest ik samen met Melisa wat vertellen en we komen binnenkort op tv (nee niet als caña, ik had me net omgekleed ;) ).

Ik was de site van Robin (Hij woont in Corrientes, mam, en Eva in Santiago del Estero. En River Plate komt uit Buenos Aires. Ik zal wel een kaart van Argentinië op de site plaatsen) aan ´t lezen en de verschillen die hij noemde waren gewoon precies hetzelfde als wat ik hier zie. Had ze alleen nog nooit opgeschreven. Hier dus verschillen tussen Nederland en Argentinië:

> Het valt hartstikke mee met de impunctualiteit (dit woord kende ik nog niet haha, zo leer ik dit jaar 2734045739 Spaanse woorden en ook nog een Nederlandse=) ) van de Argentijnen, ik had verawcht dat ze echt overal een uur te laat zouden zijn, alleen op school of werk niet enzo. Maar als je hier om 6 uur met iemand afspreekt dan is het ook 6 uur, hooguit kwart over 6. Zelfde als in Nederland. Wel kunnen ze hier, zelfs als iedereen er al is, nog doodnormaal een uurtje op straat blijven zitten, beetje zoals in Napels met uitwisseling!

> Om alle huizen hier staan hekken van 2 meter of hoger. Ook hebben alle ramen tralies. Misschien wel gezien op de video van m´n huis hier. Heb dan ook 2 sleutels, hek en deur. Zelfs de armste huizen hebben tralies en hekken(al dan niet van darden ipv van ijzer). Zal wel te maken hebben met de hoge(re) criminaliteit hier. Niet alle maar wel zie ik het af en toe, is dat de muren in de achtertuinen rechtopstaande glasscherven hebben om indringers tegen te gaan. Vooral in de arme wijken.

> Heel Tucumán is net als de rest van Argentinië verdeeld in blokken, cuadras. Hetzelfde als in Houston. Het is opzich wel makkelijk, je kan tellen hoeveel blokken het vooruit en naar rechts is. Je zegt ook niet op hoeveel minuten lopen maar hoeveel cuadras. Wel lijkt echt alles op elkaar hierdoor. Soms neem ik eens een andere route naar huis en dan heb ik echt geen idee waar ik ben. Dan loop ik maar gewoon door totdat ik een straatbord tegenkom die ik ken. Ken er ondertussen 6 uit m´n hoofd hehe; Juan B Justo (daar woon ik), Avellaneda en Peña is 1 rechte weg. Sarmiento loop ik naar school linksaf naar de 25 de Mayo ;) Oja, en op La Plaza heet nog 24 de Septiembre.

> Echt iedereen hier slaat een kruisje als ze langs een kerk lopen, of erlangs komen in auto, bus, wat dan ook. In het begin was dat nog wennen maar nu is ´t al gewoon dat de hele bus ineens een kruisje slaat behalve ik.

> Op de hoofdwegen na, onder andere Juan B Justo, is het allemaal éénrichtingsverkeer. Ene weg rechtsom, andere linksom. Soms best wel onhandig want je rijd vaak rondjes (of vierkantjes) omdat je niet mag afslaan. Stoplichten hier staan aan de overkant van de weg en gaan van groen naar oranje naar rood én van rood naar oranje naar groen.
Treinen kennen ze alleen in Buenos Aires. Iedereen gaat hier met de taxi of met de bus en de bussen zijn vrij leip hier. Als de laatste persoon is ingestapt dan begint ie alweer met rijden, al rijdend betaal je en zoekt ie naar 10 of 20 cent in een klein bakje om je wisselgeld te geven. Ook moeten ze opschrijven hoeveel kaartjes ze verkopen of zo, iets in ieder geval opschrijven, en dat doen ze ook rijdend!

> Ze hebben hier geen vuilnisbakken die je op straat zet maar je zet je vuilniszakje op een ijzeren bakje die aan de weg staan. In elke straat staan er een paar.
Fietspaden kennen ze hier ook niet, bijna niemand gebruikt de fiets. Ik ben tot nu toe 1 keer op de fiets naar La Plaza gegaan en dat was niet makkelijk haha. Tussen de auto´s door op de 25 de Mayo! Iedereen keek me volgens mij ook aan van; daar gaat die rare Hollander weer hoor met z´n fietsje haha.

> Van de jochies die kaartjes proberen te verkopen op La Plaza had ik al verteld. Maar bij de stoplichten verkopen ze ook de gekste dingen. Bananen, snoep maar ook stoffer en blik. Wie dat nou koopt, geen idee. Ook gaan ze hier jongleren verkleed als clown in die halve minuut die je voor ´t stoplicht staat. Verder zijn er enorm veel zwefhonden hier. Die liggen hele dagen op straat of bij La Plaza.

Ik ben alweer naar 2 wedstrijden van San Martín geweest. Tegen Arsenal (nee niet die uit Engeland, sjoerd, ik heb Van Persie géén hand gegeven) wonnen ze met 1-0 en tegen Colón speede ze met 1-1 gelijk. Morgen San Martín – Racing!

Voetbalverschillen; degraderen werkt hier heel anders dan in Europa. Om tegen te gaan dat de grote clubs degraderen werken ze hier met gemiddelden (punten / wedstrijden). Kampioen worden is hetzelfde, als je eerste wordt ben je kampioen. Maar degraderen kan de nummer 14 bijvoorbeeld ook terwijl ze dat jaar veel meer punten hebben gehaald dan de nummer 20. Dat komt omdat ze hier het gemiddelde berekenen over 3 jaar. Zo staat River Plate op dit moment laatste maar kunnen niet eens degraderen dit jaar. Ze hebben de vorige 2 jaren zoveel punten gehaald dat het gemiddelde nog steeds hoog is, ook al halen ze geeneen punt dit jaar, ze blijven erin. San Martín is net gepromoveerd en heeft maar 1 jaar, deze, van gemiddelden. Nu kan het dit jaar zijn dat ze 10 punten meer halen dan een andere ploeg maar dat San Martin degradeert en die andere niet omdat ze het jaar ervoor veel punten hadden gehaald.

Chau

Martin

--------------------------------------------------------------------------

¡Hola!

Mi último relato se llamó Hace calor acá. En aquel entonces significó ´agradable´ caliente, como en Holanda, solcito, 30 grados. ¡AHORA hace calor acá! Estamos a mitad de primavera y 35, 40 grados ya es re común. En el colegio es apenas soportable llevando uniforma, pantalones largos y camisa. Tenemos 3 ventiladores, no condiciones de aire. En el curso siempre estoy con La Gaceta flameando a mi rostro y con mis pantalones enrollados hasta las rodillas (hasta que de pronto un profesor me tira los pelos de las piernas y me cuenta que no puedo hacer eso jaja). Ayer tuvimos natación por primera vez. Nadar una horita, ¿no necesito poner protector solar, no? En Holanda me meto en el sol por horas y casi nunca quemo. ¡Bien, ahora mismo mis hombros están re rojos y me están doliendo muchísimo! Mi familia me dijo antes; el sol es más fuerte acá. ¡No, yo nunca me quemo! Jaja y lo he sabido. ¡Ni siquiera estamos en verano! En Holanda 20-30 grados es normal en verano, a veces 35 pero casi nunca. En invierno es alrededor de 0 grados, a veces nieve en navidad :). Afortunadamente solo faltan 2 semanas de colegio y ¡entonces puedo dejar colgado mi uniforme en el ropero por 3 meses! En holanda no tenemos tantos meses de vacaciones en verano. Sino varios vacaciones de 1 o 2 semanas cada 8 semanas, en septiembre (vacaciónes de otoño), en diciembre (vacaciónes de navidad), en marzo, en mayo (de primavera).

Ayer la mitad del colegio tuvo que hacer una presentación en el patio, sobre temas como vino, limón y el nuestro, caña de azucar. Era una presentación importante porque si no la apruebas, debes rendirla en las vacaciones. Yo no entendí nada de los textos y porque tenía que hacer algo, Franco había pensado una idea inteligentísima: disfrazamos a Martin de caña de azucar (gracias Franco). También andaba un limón, entonces no era el único boludo jaja. Luego vinieron 2 chicos de un canal de televisión y tenía que contar algo sobre caña junto con Melisa. ¡Dentro de poco salimos en la tele!

Estaba leyendo el sitio de Robin (el vive en Corrientes, mamá, y Eva en Santiago del Estero. Y River Plate es de Buenos Aires, no tiene nada que ver con Tucumán jeje) y él ha contado todas las diferencias entre Holanda y Argentina. ¡Y lo que escribió son las mismas cosas cuales veo yo acá! Solo es que nunca antes las había escrito en mi website… Entonces ahora, diferencias entre Holanda y Argentina:

> La impuntualidad de los argentinos no es como lo esperaba. Había esperado que siempre llegarían tarde como una hora, solo llegarían a tiempo al colegio y al trabajo. Pero no es tan mal jaja. Si podemos sentarnos en la calle por una hora o más, aun cuando todo el mundo ya está ahí. Eso me hace recordar a Napoli, a donde fuimos con el colegio por una semana hace 2 años. Ahí también pasamos varias horas esperando.

> Alrededor de todas las casas hay rejas y toda las ventanas también tienen rejas. También hay algunos tapias con pedazos de vidrio para que no puedan subir ladrones. En Holanda no hay estas cosas.

> Todo Tucumán, como el resto de Argentina, esta dividido en cuadras. Así es más facil, contar las cuadras para la derecha o izquierda por ejemplo. La desventaja es que todas las calles se parecen jaja. A veces no tengo idea en donde estoy y solo sigo caminando haste que vea el cartel ¨Sarmiento¨ o ¨Juan B. Justo¨. Despues de 3 meses puedo acordarme de 6 calles: Juan B. Justo, Avellaneda y Peña es una calle derecha. Sarmiento, para ir al colegio y 25 de Mayo, la del colegio ;) Y unas de las calles a La Plaza Independencia se llama 24 de Septiembre. En Holanda las calles tienen cualquier forma, redonda, cuadrada, no son todas derechas.
Casi todas las personas hacen la señal de la cruz cuando pasan frente a una iglesia, caminando, en auto, en bus, siempre. En holanda no existe tanto esa costumbre.

> Con exceptión de las 4 avenidas principales, entre otras la Juan B. Justo, todas son calles de dirección única. A veces es inpractico cuando tienes que seguir manejando porque no puedes entrar la calle. En Holanda todas las calles son doblemano. Aqui los semáforos estan al otro lado de la calle, en holanda al frente tuyo.

> Hay muy pocos trenes en Argentina, solo en Buenos Aires hay muchos. Todo el mundo anda en colectivo o remis y los colectivos son medio peligrosos jaja. Antes que suba la última persona ya arranca. Y mientras que el conductor esta manejando busca cambio en una cajita. Tienen que escribir cosas a un papelito y a eso también lo hace mientras maneja. En holanda casi nunca tomamos un remis (yo nunca en mi vida) y un colectivo a veces. Hay muchos trenes, para viajes de 15 minutes también los usamos. Pero la mayoria de las veces ando en bici, al colegio, al centro, etc.
Aquí no hay cubos de vasura sino ponen las bolsas de vasura en la calle.

> En las calles no hay una zona para que transiten las bicis, ya que casi nadie las usa. Yo a veces ando en bici, una vez fui a la plaza. Pero es medio peligroso porque hay que ir entre los autos y el trafico de Argentina es mucho más loco que en Holanda jaja.

> Ya habia contado de los chiquitos que te quieren vender tarjetitas en La Plaza. Pero también lo hacen en los semáforos ademas de estas tarjetitas venden bananas, caramelos, incluso escobillo y recogedor. Me pregunto quién jamás comparía eso.

Fui a ver 2 partidos de San Martín, contra Arsenal (No sjoerd, no Arsenal de Inglatera, no saludé a Van Persie) ganaron 1 a 0 y contra Colón empataron 1 a 1. ¡Mañana San Martín – Racing!

Diferencias en el fútbol. El descenso es diferente aquí que en Europa. Nunca antes conocí el sistema con promedios. En Europa sólo cuenta el año en cual estan jugando y desciende el equipo que tiene menos puntos. Aquí, por ejemplo, el numero 14 puede descender, no importa si sacaron más puntos que el numero 20, por ejemplo esto año River. Ya que este tiene un promedio mucho mejor por los puntos que obtuvo en los años anteriores.

Chau

Martin

• 09 November 2008 - 15:14

Sjoerd:

hoe kom je er nou bij dan dat ik engelse arsenal dacht :P
    Leuk al die straten ben je al een keer in de mariconstrasse geweest dan? XD
    maar stuur anders de zon eens hier heen dan netzo koud :S
    ciao

• 11 November 2008 - 10:13

Sjoerd De Vegt:

ej martijn zon kunnen we inderdaad wel gebruiken, het regend het maar aan 1 stuk door!

• 14 November 2008 - 13:34

Iet:

fijn dat het goed met je gaat henkie!kussss

• 15 November 2008 - 13:24

Mam:

wie is henkie??
    ik dacht dat je martijn heette......

• 15 November 2008 - 20:46

Steven:

Saai

• 15 November 2008 - 20:47

Steven:

Saai

• 17 November 2008 - 21:04

(de Echte) Steven:

Niet saai hoor martijn. geen idee wie dat saai heeft gezegd. aju

• 18 November 2008 - 06:17

Tim:

Martijn, Mooi om te lezen hoe het je daar allemaal vergaat.
    Ik blijf je volgen...

Ciao!

• 19 November 2008 - 10:43

ANS Peek:

Ho Martijn leuk om dat allemaal te lezen.
    groetjes.

• 20 November 2008 - 19:53

Mam:

groetjes van John Stokkink.

• 20 November 2008 - 21:28

Nienke:

als we toch bezig zijn... de groeten van Bernnnnd ;)

• 22 November 2008 - 23:00

Sjoerd:

Als we dan toch bezig zijn... de groeten van Sjoerrrrd
    ok nieuw verhaaltje doei

• 22 November 2008 - 23:02

Ps
    leuk verhaal hoor
    hier sneeuwt het
    hebben ze daar zeker nog nooit gezien
    jij ook niet toch? haha
    doont iet de jello sno
    HUH
    ps 2 nieuw verhaal please :P

• 22 November 2008 - 23:02

ja ik verveel me

• 02 December 2008 - 16:33

Iet:

ooooooooooooh ik dacht al wat een rare site
    maar dit is dus van martijn?