Back to school!
Door: Martijn
Blijf op de hoogte en volg Martijn
09 Maart 2009 | Argentinië, San Miguel de Tucumán
Ik kreeg van de YFU de datum en tijden van m´n terugreis doorgemaild. Heb nu al echt het gevoel dat ´t al bijna voorbij is! ´t Duurt nog wel 3 maanden en een beetje maar volgens mij vliegt ´t nu echt voorbij. Vooral februari is echt heel snel gegaan! 24 juni om 09.20 gaat m´n vlucht in Buenos Aires en dan via Madrid kom ik 25 juni om 06.20 weer in Nederland aan! Vandaag ben ik voor ´t eerst weer naar school geweest. Was wel weer lache om naar school te gaan, de meeste toch een hele tijd niet gezien. Met sommige wel een paar keer uitgeweest of op vakantie gezien maar velen toch 3 maanden niet gezien!
De laatste weken weer niet zo heel veel gedaan. Beetje zelfde verhaal de vorige, veel met Aimeku lui omgegaan. Ben 4 dagen naar Salta geweest, naar Martin:). Was alleen jammer dat ´t 3 dagen regende waardoor we lang niet alles konden doen (zelfs carnaval ging niet door!). Met Neli, z´n zus, zijn we wel naar de dijk en naar het Cristus beeld geweest. Vrijdag werd ¨La Batalla D Salta¨, de slag om Salta, herdacht. Dat was de strijd om de spanjaarden te verdrijven en de onafhankelijkheid te verkrijgen. In Tucumán is dat 24 september. ´s Avonds zijn we uitgegaan met vrienden van Martin en de andere dagen zijn we naar ´t centrum geweest. Hier ben ik verder natuurlijk ook uitgeweest (donderdag met m´n klasgenoten, zaterdag met Aimeku), naar de bios geweest, 2 keer per week voetballen. Met voetballen was ´r trouwens nog een ongeluk gebeurt. Ik wou een omhaal maken, stond met m´n rug naar het doel toe, en Sebastian (man van Gloria, m´n zus) was keeper en kwam uit. Toen schopte ik ipv de bal, Sebastian vol in z´n gezicht! Ging later naar de dokter en moest met spoed geopereerd worden omdat ie een bloedprop in z´n neus heeft! Iets minder dus...
Heb nog een paar verschillen bedacht =):
> Politieagenten hebben hier overal en altijd een wapen bij zich. In Nederland is dat volgens mij lang niet zo. Vooral bij voetbalstadions zijn er standaard bij elke ingang een mannetje of 10 met allemaal pistolen en tijdens de rust lopen er altijd een politie of 6 over het veld met van die halve shotguns hehe. Dus dan haal je ´t wel uit je hoofd om ´t veld op te rennen! Ook de bewakers in de supermarkten hebben over ´t algemeen een pistool op zak. En met kerst was ´t helemaal erg toen stond er echt iemand met een geweer van een meter lengte! Heb ze ´t trouwens nog nooit zien gebruiken en ook niemand zien stelen ofzo dus op zich, ´t werkt wel.
> De armoede hier is echt een groot probleem. Ik heb er zelf nog amper wat van gezien maar m´n familie vertelt ´r wel over. Als je vanuit ´t centrum een half uurtje rijd beginnen de echte krottenwijken met huizen van karton en kinderen met kapotte kleren (al zie je die overal eigenlijk). Ook vertelde ze dat de politici in de arm(st)e wijken stemmen winnen in ruil voor wat eten, een zak spaghetti, een pak melk of wat dan ook. Maar van wat ik gewend bent in Nederland, vind ik heel veel hier al vrij arm. Een paar cuadras naar achter en je hebt al vervallen huizen, kleine huizen vooral. Wat me vooral overal opvalt is dat de huizen niet ¨afgewerkt¨ zijn, heel veel kapotte muren. Overal bladdert de verf er van af. Maar ja, als je al niet te veel geld heb, waarom zou je daar geld aan uitgeven? De andere kant van de stad (Yerba Buena) is dan weer superrijk met villa´s en winkelcentra, heel ongelijk verdeeld hier.
> De prijzen in Argentinie zijn heel scheef. Ze hebben hier hun ¨eigen¨ prijzen, van de hier geproduceerde spullen en de ¨dollar¨ prijzen. En aangezien 1 dolar 3 pesos waard is... Zo kosten schoenen hier van merken als Nike Adidas enzo hier 200 a 400 pesos, omgerekend zo´n 80 dolar, normale prijs in de VS.. Je merkt ´t eigenlijk overal; in de supermark is de chocola van hier iets van 4 pesos. Koop je een blok van Milka kost ´t je 9 pesos. 1 euro is trouwens 4.70 pesos waard (op dit moment), schommelt heel erg door de crisis, de ene week kan ´t zomaar een paar euro schelen als ik pin.
> In Nederland willen ze dat alles via de pin gaat volgens mij. Hier is ´t juist heel duur om te pinnen. Iets van 10% extra. Dat is nogal wat als je bijvoorbeeld schoenen of een trainingspak ofzo koopt van 400 pesos; komt er 40 pesos bovenop! Dus dan ga je wel eerst even naar de bank!
> Er is hier een muntentekort waardoor ´t heel normaal is om snoepjes terug te krijgen als wisselgeld van 5 cent.
´t Is op dit moment nogal waus hier met uitgaan. Er is een soort golf gaande van mensen die in een discotheek mensen drugs(om te verkrachten of beroven) of HIV inspuiten met een naald! ´t Is vooral in bepaalde discos maar m´n ma hier laat me voorlopig ff niet uitgaan. Even aanzien hoe ´t gaat. Want ja, ´t verpest je hele leven als je HIV oploopt.
Ik heb ondertussen al aardig wat geschiedenis gelezen. Over de onafhankelijkheid van Argentinië en de jaren na de 2e w.o. tot aan nu. Argentinië was dus een spaanse kolonie en rond 1800 kwam het verzet op en werd de spaanse koning afgezet. In 1816 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen hier in mijn provincie Tucumán. Maar er waren nog heel veel spanjaarden hier en als die niet verdreven zouden worden zouden ze de macht weer terugpakken. Toen is Generaal San Martín het hele Andesgebergte overgaan met z´n leger en hebben alle spanjaarden verdreven in Chili en Peru (daarvoor al provincie voor provincie in Argentinië ) . San Martin is zegmaar de Willem van Oranje van Argentinië. Mijn school heet ook Colegio San Martin ;) Ookal waren ze onafhankelijk Argentinië was nog lang geen echt land, zou nog jaren en jaren duren want ze kwamen er niet over uit hoe het land geregeerd moest worden. Buenos Aires voelde zich superieur en wilde de meeste macht waardoor er zelfs een oorlog was; Buenos Aires tegen de rest. Daarom mag niemand hier de ¨porteños¨, mensen uit Buenos Aires. Iedereen vertelt me altijd ´t zelfde: ze zijn arrogant, praten lelijk, vinden zichzelf de besten!
Ook ´t stuk over na de 2e w.o. is best interessant. Zo kwam het ¨perronisme¨ op, van president Perron, die vooral de arme wou helpen. Maar die werd afgezet en verbannen door ´t leger en zo kwam Argentinië zo´n 40 jaar onder een militaire regering (met af en toe een democratische leider die dan weer werd afgezet door het leger). De meesten presidenten van de afgelopen tijd zijn ook generalen die de macht grepen. Iedereen die in die tijd voorstander was van het perronisme (ofja een democratie wou) werd opgepakt of verdween ineens. Er werden presidenten vermoord, politici gekidnapt. En zelfs veel studenten (die een eigen mening hadden) verdwenen heel veel. Zo vertelde m´n familie dat m´n tante vanh hier in die tijd naar de uni ging en 1 dag werd aangeraden niet naar school te gaan. Die dag bleef zij thuis en werden verschillende leerlingen opgepakt, om nooit meer terug te komen. Zo zijn er nu zelfs nog bijeenkomsten op pleinen in Buenos Aires van moeders die hun kinderen zoeken die ooit zijn opgepakt. Of hun kleinkinderen zelfs, want kinderen werden meestal weggegeven of verkocht! Het was zegmaar een oorlog tussen de militairen en de ¨monteneros¨ (die tegen de militaire regering waren). Die moorden elkaar gewoon uit. ´t Meest bekende verhaal vertelde m´n familie me was dat er een meisje bevriend was met iemand op school en in ´t huis van ´r vriendinnetje ging logeren. De families waren echter militairen en de andere montenero. Het meisje ging erheen en vermoorde het hele gezin door het huis op te blazen, incl. zichzelf, zoals ´r pa ´r had verplicht!
De oorlog van de falkland eilanden was eigenlijk ook gewoon propaganda. De militaire regering zocht een reden om het volk achter zich te krijgen en begon een oorlog tegen Engeland. Maar die verloren ze kansloos o.a. omdat de soldaten aan hun lot werden overgelaten. Inzamelingsacties bijvoorbeeld kwamen nooit aan bij de militairen. Overigens vertelt wel iedereen me hier dat ¨las Malvinas¨ (falkland eilanden) van Argentinië zijn! Maar dat is gewoon een prestige kwestie hehe. Tijdens en na de 2e w.o. kon Argentinië hun goederen niet kwijt. Fabrieken sloten, buitenlandse schuleden, veelr veel inflatie. Zo werd het land steeds armer. Ook al heeft Argentinië dan nooit ¨meegedaan¨ aan de 2e w.o., het is wel de reden dat er tussen 1960-74 er zoveel inflatie was dat de peso:dolar van 1:1 naar 3:1 gingen, waar ze nu dus een groot nadeel mee hebben!
´t is een heel verhaal maar zo snap je wel meer dingen over de cultuur. Waarom die afkeer van de ¨portenos¨? Hoe komt het dat Argentinië arm(er) is? Waarom is de pesos minder waard? Waarom straten hier zo heten, bv. La 25 de mayo: dag van de onafhankelijkheid.
´t Lijkt erop dat ze me op school ook gaan verplichten huiswerk te maken haha. Als ik dan toch wat moet doen ga ik wel opletten bij economie, kan ik later op de uni nog wat aan hebben =).
Ga nu een siesta slapen! Was lang geleden dat ik om 6u op moest haha;). Tot over minder dat 4 maanden! En pa nog gefeliciteerd!
Kus Martijn
--------------------------------------------------------------------------
¡Hola!
YFU me mandó la fecha y hora de mi viaje de vuelta. Siento que ya se está por terminar mi año en Argentina. Pues, faltan 3 meses y algunos dias pero creo que el tiempo pasará muy rapido. ¡Especialmente febrero pasó sin que me diera cuenta! El 24 de junio a las 09:20 sale mi vuelo en Buenos Aires y voy a Madrid, y llegaré a Amsterdam, Holanda, a las 18:20. Me voy desde Buenos Aires, ¡lo cual significa que el 23 me voy de Tucumán! Hoy he vuelto a colegio por primera vez despues las vacaciones. Me gustó mucho ver a todas mis compañeros de nuevo. ¡A muchos no los habia visto durante 3 meses!
Las ultimas semanas no hice mucho. El mismo cuento que la vez pasada; muchas veces andaba con Aimeku. Fui a Salta durante 4 dias, a la casa de Martin. Lastima que lloviera 3 de los 4 dias, por lo cual no pudimos hacer todo lo planeado (¡hasta el carnaval se suspendio!). Con la hermana de Martin, Neli, fuimos al dique y al cristo. El viernes fuimos al parque porque ese día se conmemoraba ¨La Batalla De Salta¨. Fue la lucha con los españoles para conseguir la libertad y la independencia. En Tucumán se festeja el 24 de septiembre. A la noche salimos con amigos de Martin y los otros dias fuimos al centro. Aqui en Tucumán sali el jueves con compañeros y el sabado con Aimeku. Ademas fui al cine y jugué a la pelota varias veces. Jugando la pelota lo lesioné a Sebastian (de Gloria); quise hacer una chilena y Sebastian, de arquero, salio y ¡yo queriendo patear la pelota lo patee en la cara! ¡Fue al medico y le dijeron que habrá que operarlo!
Pensé en algunas diferencias más:
> Aqui hay mucho mas policias. Y siempre llevan un arma. En Holanda no hay tantos policias en la calle, supermercados y tampoco en las canchas de futbol. Aca en cada entrada hay 10 policias y durante el entretiempo hay 10 mas andando por la cancha con armas enormes, asi que no se te ocurra entrar a la cancha jeje. En Holanda solo hay policias en algunos partidos, clasicos etc. En los supermercados en Holanda no hay policia, si roban algo, despues llaman a la policia. Bueno, todavia nunca he visto a un policia usar su arma, asi que, si funciona...
> La pobreza es bastante grande aqui. Yo mismo no he visto mucho, pero mi familia si me cuenta sobre ello. Si vas en auto, en media hora llegas a las villas miserias, donde hay casas de carton, chiquitos con ropas rotas, etc. Tambien me contaron de los politicos que ganan votos en esos barrios regalando comida. Al otro lado de la ciudad queda Yerba Buena. Ahi hay mansiones, gente rica, shoppings. Hay mucha diferencia entre las clases economicas aqui.
> Los precios en Argentina para mi son torcidos. Hay productos propios, con los precios en ¨pesos¨ y productos importados con los precios en ¨dolares¨. Ya que peso – dolar es 3,00-1,00, tiene mucha diferencia. Por ej. Zapatillas de nike, adidas cuestan 200 a 400 pesos, ¡es mucho! Porque en dolares seria 60 a 100 dolares, el precio en EEUU. Por eso marcas argentinas muchas veces son mas baratas. Se nota en todos lados. En el supermercado hay chocolate de una marca Argentina; 4 pesos o chocolate de Milka que viene de Europa y cuesta 9 pesos... El euro por ahora vale 4,70 pesos. Por la ciris cambia constantemente. Lo puedo notar cuando extraigo plata, tiene una diferencia de unos euros.
> En Holanda usamos muchisisimo la tarjeta del banco. Es gratis, o en caso de que el precio sea menor a 10 euro te cobran 10 centavos mas. Aqui, al contrario; el precio aumenta 10 % si no pagas en efectivo. Y bueno, si compras zapatos de 400 pesos y te cobran 40 pesos mas, si vale la pena ir al banco primero jeje. Por eso siempre hay colas en los bancos supongo jeje.
> No hay moneda. Muchas veces te dan un caramelito en vez de 5 centavos. O bueno, si hay pero para los supermercados es mejor dar caramelos.
> Algo de este momento es que hay varios casos de gente pinchada en boliches con drogas o SIDA. No pasa en todos los boliches pero si en algunos. Mi mama Argentina por ahora no me deja salir, a fiestas si, por eso salgo a fiestas todas las semanas jeje.
Ya he leido bastante de la historia Argentina. La independencia, los años despues la segunda guerra mundial. Argentina solia ser una colonia española pero alrededor 1800 comenzó la resistencia y el rey español fue derrocado. En 1816 se declaro la independencia aqui en Tucumán. Pero todavia habian muchos españoles y si no los corrieran, iban a retomar el poder. Por eso el Gral. San Martin lucho con su ejercito y cruzó los Andes para liberar a Chili y Peru. San Martin para Argentina es lo que es Willem van Oranje para Holanda. ¡Mi colegio se llama Gral. San Martin! Consiguieron la independencia pero muchos años despues todavia no formaban un pais. Buenos Aires se sentia superior y queria todo el poder. Lo que causó una guerra; Buenos Aires contra lo demas. Por eso a nadie le gustan los porteños jeje. Todo el mundo me cuentan lo mismo: ¡son creidos, hablan feo, creen que son los mejores de Argentina!
Tambien el parte sobre la segunda guerra mundial es bastante interesante. Leí sobre el ¨Peronismo¨. Peron fue exiliado a españa por los militares y Argentina fue dirigida durante varios años por un gobierno militar. Si habia peronistas, pero muchas veces eran asesinados o desaperecian. Mi familia me contó que mi ¨tía¨ iba a la facultad y un dia les advertieron de no ir a clases, mi tia no fue y ¡aquel dia desaperecieron varios alumnos! Nunca mas han vuelto... Tambien leí de las Madres de Plaza de Mayo, las cuales se juntan en dicha plaza alla en Buenos Aires, buscando a sus hijos y nietos. Fue una ¨guerra¨ entre los militares y monteneros. Se estaban matando durante muchos años. Una historia que me contó mi familia; habian 2 chiquitas, amigas, y un dia una fue a dormir en la casa de la otra. Una familia era montenera, la otra militares. ¡La chica fue a la casa con una bomba y obligada por su padre mató a todo, incluso a ella misma!
La guerra de las Islas Malvinas fue propaganda, nada mas. El gobierno militar queria el apoyo del pueblo y empezó una guerra contra Inglatera. Pero perdieron sin chance alguna de ganar y los soldados fueron dejados a su suerte. Habian colectas de ropa y alimento, pero estas nunca llegaron a las Islas. Sin embargo, ¡todos me cuentan que las Malvinas son Argentinas! Es una question de orgullo.
Es un cuento grande pero asi si vas conociendo cosas sobre la cultura. ¿Por qué a nadie le gustan los porteños? ¿Por qué Argentina es medio pobre? ¿Por qué vale menos el peso? ¿Por qué las calles se llaman asi? Por ej. La 25 de mayo: dia de la independencia.
Parece que en el colegio me van a obligar a hacer tareas tambien jeje. Y bueno, por que no, si tengo que hacer algo, voy a prestar atencion durante economia, ¡porque me sirve para la facultad el año que viene! Ahora voy a dormir la siesta! Hace mucho tiempo que no tenia que levantarme a las 6 de la mañana! Nos vemos en 4 meses! Feliz cumpleaños papá ;)
Beso Martijn
09 Maart 2009 - 18:22
Ja Pa:
6.20 uur. Is dat 6.20 uur in de ochtend? Weet je wel hoelaat opstaan dat is? Is het ook goed dat we je om 11 uur ophalen? -
09 Maart 2009 - 21:55
Steven:
Je wil dus nu eigenlijk zeggen dat je geen HIV voor me mee neemt als je weer hier naartoe komt. . pff. verzin maar snel wat anders. want zolang zit je der niet meer...
Gegroet! -
10 Maart 2009 - 01:17
Sjoerd:
Wat zal ik hier eens over zeggen...?
Tot 25 juni :) -
13 Maart 2009 - 10:08
Nienke:
Martii!!
vanuit Bilbao, met ook heel veel spaans om me heen waar ik best veel van snap en dat ik best goed vind van mezelf als ik dat zou mogen zeggen.. (A)
zeg ik dat ik blij ben met je tijd van aankomst!! dan kan ik je waarschijnlijk om komen halen van schiphol, mocht ik daarna nog naar school moeten... (als we pw hebben ofzo)
en je neefje is echt super lief! zo´n klein kindje met puppy ogen :P
kusje je zusje -
15 Maart 2009 - 14:59
El Rosso!:
Ciao martino!(nee,niet chau maar Ciao!)
Wat super om je kaart te krijgen!
Ik zag die postzegel van Argentina en ik dacht "no way"!
Thanks voor je geschiedenis les! Toch ook 'n beetje aan 't les geven!;)
Ik was aan 't kijken waar ik je adres kon vinden maar ik heb 't nog niet gevonden! mail 'm ff of zet 'm bij je volgende berichtje s.v.p.
Adios amigos,groetjes uit ghana!
15 Maart 2009 - 18:33
Yi:
Hola Hola~~~
21 Maart 2009 - 14:06
Je Moeder:
he Martijn, hoe is het om weer naar school te gaan en vroeg op te staan?
Heb 25 juni vrij van mijn werk, dus ik kom je ophalen!! Had je ook niet anders verwacht natuurlijk.
Weet jij al wanneer Pedro komt en komt hij dan hier logeren? Hoe komt dit uit met onze vakantie?
Hoor 't wel, liefs van mam.
P.s. wat een ontzettend leuke video's heb je opgestuurd, we hebben genoten!! dank je wel. -
25 Maart 2009 - 21:51
Nienke:
euh... Martini..
je komt toch niet over 106 dagen thuis? volgens mij al over 91 dagen hoor ;)
zo gaat het iid snel =P
kusje!! tot over 91 nachtjes!! -
02 April 2009 - 18:37
Mam:
he, martino, we missen je verhaaltjes! of heb je het te druk met school?!
het is hier nu echt lente en bij jou is de herfst begonnen. grappig.
hoop snel wat van je te lezen op de site. liefs van je moeder. -
05 April 2009 - 14:18
Sjoerdie:
Tijd voor een nieuw verhaaltje macaroni?
doei