Vakantie!

Door: Martijn

Blijf op de hoogte en volg Martijn

24 November 2008 | Argentinië, San Miguel de Tucumán

Hola:)!

VAKANTIE! Sinds afgelopen vrijdag heb ik vakantie. 3 maanden, tot begin maart! De laatste 2 weken waren soort van proefwerkweken op school, ik heb een beetje wiskunde gedaan, engels een 10 gehaald en ecomie gemaakt, of ja, gegokt want het waren multiplechoise vragen haha. Wist er wel 3 zeker! Hier werkt overgaan zo: 2 of minder onvoldoendes in je laatste proefwerkweek (alle eerdere gehaalde cijfers zijn niks meer waard) is over, 3 of meer betekent overdoen in december, dat betekent dat je naar de lessen moet komen 2 weken lang en daarna de her doet. Weer niet over is nog een keer herkansen in januari. Nog niet over is blijven zitten. Op zich wel aardige kans om over te gaan dacht ik zo, al kost ´t je wel telkens je vakantietijd.

Vrijdag was dus de laatste schooldag en om ´t begin van de vakantie te vieren gingen we met bijna de hele klas naar Cerro, de berg hier. Nou ja, eigenlijk zijn ´t allemaal bergen hier en ligt de stad in het dal. We gingen met bus alleen die ging tot aan onze plek en de andere bus kwam maar niet. Dus het laatste stuk hebben we gelopen. We waren niet helemaal boven maar halverwege zegmaar, daar hebben we hamburgers gebakken met de bbq, beetje gekloot met water en nog wat hoger gelopen om van de uitzichten te genieten. De bus terug kwam ook maar niet en uiteindelijk hebben we ´t hele stuk naar beneden gelopen, ach ja, beter dan omhoog! ´t Is er echt supermooi, nu heb ik ´t overdag gezien, alleen nog niet ´s avonds maar dat ga ik ongetwijfeld nog een keer doen :D. ´s Avonds ben ik nog naar de verjaardag van Chuchu geweest, die woont aan de overkant van de straat, zijn 3 zusjes die ook naar m´n school gaan; Chuchu, Pato en Sofia. Daar waren ook wat lui uit de buurt, Vladimir, Monono, was wel lachen, paar van die vaders die maar bleven praten en dachten dat ik alles wel begreep. Gelukkig speelde Vladimir vaak voor tolk door ´t ff rustig te herhalen.

Zaterdag ben ik wezen zwemmen met Pato, Daniela, Sofia en nog wat jongens en meisjes uit hun klas, bij de Rinconada. Echt heel mooi zwembad aan de voet van Cerro, je kijkt er op uit. Hebben stuk of 10 zwembaden en netzo veel glijbanen. We hadden afgesproken om 10 uur voor de school, dat betekent kwart over 10 uur van huis weg, om half 11 daar en vervolgens nog een uur wachten op de personen die ineens ook mee wilden, soms zijn ze inderdaad wel te laat die Argentijnen. Net als op Cerro, waren er bij ´t zwembad iets van 20 bbq´s, dat is heel normaal hier. Neem je hamburgers, brood, sla, alles mee en bbq je daar. ´s Avonds kwam Franco langs met de auto (z´n rijbewijs heeft ie laatst gekocht haha) of ik zin had om uit te gaan en toen zijn we van ´t ene feest naar ´t andere geweest, samen met Ale, Mariana en nog wat.

Zondag was San Martín – Boca Juniors:)! De wedstrijd was om 19.40 en we gingen er om half 5 heen en we konden nog net een plaatsje vinden, was echt al stampensvol! En het was WARM, mn moeder vertelt me net dat er 50 graden is gemeten :O!!, met 30.000 mensen opgepropt, je kon niet meer weg omdat overall om je heen mensen zaten. Af en toe kwam er iemand langs met een bak met ijs voor een peso hehe. Maar later kwam ie ook al niet meer omdat ´t te vol was. Ze verkopen hier niks in een winkeltje zoals in Nederland maar ze komen langs met eten, drinken en ijs, schreeuwend HELADO HELADO HELADO (dat is ijs). ´t Was dus super warm, met amper drinken, dat er in het deel van ´t stadion waar wij zaten 3 vrouwen bewusteloos werden afgevoerd en met de ambulance warden weggereden! In de rust van de wedstrijd Jong San Martin - Jong Boca werden zelfs de brandslanger het veld op gerold om een rondje door het stadion te maken en iedereen nat te spuiten (ze kwamen alleen niet tot bovenaan, ja ik zat bovenaan;) helaas )De jochies in de buurt maakten er, net als tegen River Plate, mooi gebruik van om wat pesos te verdienen en flesjes water van buiten het stadion omhoog te gooien (al kwamen ze niet altijd aan en vielen achter de muur terug, jammer van je peso). Ach ja, je moet er wat voor over hebben supporter te zijn, de wedstrijd: uit het niets een strafschop voor niets voor Boca, maar Riquelme mistte ´m. 30 seconden daarna, vrije trap voor San Martín, op de lat! Daarna een klungelgoal voor Boca, 1-0 bij rust. 2e helft. Uit het niets een GOLAZO (supertrap) van Saavedra, van 25 meter de bal in de kruising, 1-1. Maar 5 minuten daarna stond de verdediging te slapen en met een slimme vrije trap 2-1 voor Boca. Daarna nog 2 rode kaarten, Boca voor een elleboogstoot en San Martín een 2e geel voor een (wel of niet, oordeelt u zelf) swalbe. Hoe dan ook, echt goed gespeeld maar 2-1 verloren.

San Martín – Boca Juniors: http://www.youtube.com/watch?v=GN5N51OROLo

2 weken geleden was nog de verjaardag met Melisa m´n klasgenoot, ze gaf een feest op 3 straten afstand(ze woont acher me), was echt lachen, met klasgenoten én lui uit de buurt, was om half 7 thuis hehe. Vorige week zondag ben ik met 3 lui uit de buurt naar de andere club van Tucumán geweest: Atletico. Hun stadion is maar op 5 straten van m´n huis en is iets groter dan die van San Martín, 30.000 zónder proppen hehe. Ze spelen 2e divisie, vorig jaar gepromoveerd uit de 3e divisie, maar staan nu alweer 7e en denken alweer aan promoveren. De wedstrijd tegen Ferro wonnen ze met 2-1, was wel vette wedstrijd, ze wonnen ´m in de laatste minuut! Óók ben ik de week daarvoor naar San Martín – Racing geweest, die ze met 2-0 verloren. Ze staan er allang niet meer zo goed voor als eerder, nu op de nacompetitie-plek.

Nu dus 3 maanden vakantie, heb heel veel plannen maar die lezen jullie later nog wel! ´t is hier vandaag volgens mij 40 graden warmer dan in Nederland. Overdag is ´t gewoon te warm om iets te ondernemen. Voorlopig is ´t alleen uitslapen, niksen tot na de siesta en ´s avonds sporten, uitgaan of naar de stad!

Chau, kusjes Martijn

-----------------------------------------

¡Hola!

¡Vacaciones! Este viernes empezaron las vacaciones. ¡3 meses, hasta marzo! Las últimas dos semanas han sido semanas con pruebas no más. Yo he hecho un poco de matematica, he sacado un 10 para ingles e hice economia, pues, adiviné porque fueron preguntas de multiplechoice jaja. Si estoy seguro sobre 3 preguntas. Si aca quieres pasar el curso, debes tener 2 o menos desaprobados. Más significa rendir en diciembre y que tienes que seguir más clases también. Si otra vez desapruebas, tienes que rendir en febrero. Despues Julio. Muchas chances tienes jaja. Sin embargo, te costará dias libres porque tienes que ir al colegio durante las vacaciones.

El viernes fue el último dia del colegio y para celebrar eso fuimos al cerro con todos los compañeros. Fuimos en colectivo pero nos dejó a la mitad y el otro colectivo no venía. Entonces tuvimos que caminar lo demás. Ahí hicimos hamburgesas y pasamos el tiempo subiendo y bajando el cerro. ¡Hay paisajes muy lindos en el cerro! El colectivo tampoco venía cuando queríamos volver y caminamos todo hasta abajo, pues mejor que caminar por arriba jeje! Me gusta mucho el cerro. Solo lo vi de dia, me falta subir de noche. ¡Debe ser hermoso! Seguramente lo voy a hacer un día. A la noche he ido al cumpleaños de Chuchu, vive al frente de mi casa. Estaban unos chicos del barrio, Vladimir, Monono, me divertí. Unos padres seguían hablando y suponían que entendería todo. Vladimir entre tanto, me estaba traduciendo lo que dijeron jeje.

El sabado fui a La Rinconada con Pato, Daniela, Sofia y unos compañeros suyos. Esta muy buena la pileta, re cerca de cerro. Hay como 10 toboganes. Supuestamente nos ibamos a juntar en el colegio a las 10, lo cual significa irse a las 10 y cuarto, llegar a las 10 y media y despues esperar una hora mas a los chicos que faltan. A veces si llegan muy tarde, esos argentinos jaja. En la Rinconada, al igual como en el Cerro, habían muchos asadores, lo cual es muy comun aqui. En Holanda no hay asadores en ningun lado. Aqui traes hamburgesas, pan, lechuga y haces asado ahi. A la noche vino franco a buscarme en el auto, con Ale, Mariana y algunos otros, y fuimos a una fiesta.

¡El domingo hubo el partido San Martín – Boca Juniors! El partido empezó a las 19:40 y a las 4 y media fuimos a la cancha, ¡la cual ya estaba re llena a esa hora! ¡E hizo CALOR!, 40 grados o más, 30.000 hinchas apretados. Ya no podías irte para abajo o ir al baño porque no había nada de espacio. De vez en cuando pasaba alguien que vendía gaciosa o helado (HELADO HELADO MUCHACHOS). En Holanda hay varios negaciones en el estadio, entonces no vienen a venderte algo adentro de la cancha. Bueno, hizo calor, no había agua y ¡solo en mi parte de la cancha se trasladaron a 3 mujeres cuales se habían desmayado! Los changuitos en el barrio lo usaban bien al calor tirando botellas de agua (1 peso, 2 pesos) afuera de la cancha a los hinchas adentro (solo no siempre llegaban, lastima de tu peso). Bueno, hay que sufrir un poco para ser hincha de tu equipo. El partido: un penal para Boca, pero Riquelme falló. 30 segundos después, ¡tiro libre de San Martín al travesaño! De la nada 0-1, gol de Boca, ¡con mucha suerte! Segundo tiempo. ¡Golazo de Saavedra, desde 25 metros en el anqulo! 1-1. Pero 5 minutos mas tarde la defensa no prestó atención y listo Boca marcó el 1-2. Después 2 jugadores fueron expulsados. Uno de Boca por un golpe con el codo. Y uno de San Martín porque recibió su segunda tarjeta amarilla después una simulación. Pues, San Martín jugó muy bien pero Boca ganó, 2-1.

San Martín – Boca Juniors: http://www.youtube.com/watch?v=GN5N51OROLo

Hace dos semanas fue el cumpleaños de Melisa, mi compañera. Hizo una fiesta a tres cuadras de mi casa. Lo pasé muy bien, con los compañeros y los chicos del barrio. He vuelto a casa a las 6 y media jaja. El domingo pasado fui a conocer la cancha de Atletico. El estadio queda a solo 5 cuadras de mi casa y es un poco mas grande que la ciudadela. Juegan en la segunda B, acendieron el año pasado de la tercera liga pero ahora estan septima en la tabla y ¡ya estan pensando en ascender a la primera! El partido contra Ferro lo ganaron 2-1, fue un partido clave, muchas chances para los dos. Atletico marcó el 2-1 en el último minuto. También fui a la Ciudadela una semana antes (soy el unico en Tucumán que puede ir a las dos canchas jaja soporto Tucumán no mas); San Martín – Racing, lo que perdieron 2-0. Ya no estan tan bueno en la tabla como antes. Ahora en el lugar de promoción.

Ahora 3 meses de vacaciones y tengo muchos planes pero los contaré mas tarde! Creo que aqui hace 40 grados más que en Holanda jaja. Durante el día hace demasiado calor para hacer algo. Por ahora solo duermo hasta tarde, hago nada hasta la siesta y a la noche hago deportes, salgo o voy al centro.

Chau, besos Martijn

• 24 November 2008 - 21:44

Nienke:

jij.. zon, zwembad, bbq en 40 c
    Ik.. sneeuwpop maken, uitgegleden met mn fiets en als gothic op school komen door sneeuw in mn ogen =O

wil je even ruilen? (A)
    heel even maar ;) Dan ben ik ook weer blij!

xx

• 25 November 2008 - 17:59

Yi:

Photo is leuk en jour oma is lief

• 25 November 2008 - 18:20

Dominique:

haha martini ik ben jaloers op de warmte daar hihi. want hier sneeuwde het en ben ik uitgegleden, stom he:$
    ik stuur wel een beetje sneeuw naar je:D
    mag ik dan een beetje zon van jou?
    kus mij

• 25 November 2008 - 21:12

Sjoerd:

Hier is ie dan: de reactie waar je gister zo lang om hebt lopen zeuren :P
    is wel vet daar enzo gewoon enzo enzo enzo enzo
    haha ik zeg heel vaak enzo in een zin.
    oke dit slaat nergens op.
    maar ik ben lekker niet uitgegleden, want ik ga altijd met de bus en daarna wordt ik gedragen.
    je hebt dat van halverwege al verandert zie ik :P
    was je toch te lui voor hehe :P
    maar veel plezier nog
    fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar.
    heleboel iksen.
    ps. wens me succes morgen (H)
    of koop een rijbewijs voor me daar in peru. Of was t Chili?
    doei enzo.

• 26 November 2008 - 13:23

GESLAAGD (H)
    alleen kost mijn rijbewijs iets meer dan die 50 pesos van die gast daar in argentinie :P

• 26 November 2008 - 13:59

Lotte:

Aaaah leuke foto's Martini :D Jouw tante is vet lief en de zon scheen hier net ook :D voor wel 2 minuten ofzo! wel jammer dat je alle mooie sneeuwballengevechten hebt moeten missen, maar dat doen we volgend jaar 2 keer zo hard over toch?

• 29 November 2008 - 22:29

He tijntje :P
    je ging toch ook zon reis met yfu doen? naar vet mooi gebied met zon vet grote waterval in de jungle enzo of gaat dat niet door omdat er in noord-peru gele koorts is?
    (A)

• 29 November 2008 - 22:30

Sjoerd:

Noord-Argentinie bedoel ik natuurlijk!

• 30 November 2008 - 14:54

Chantal:

Hola Martijn,
    op een grijze zondag ben ik je berichten eens aan het lezen..
    Je lange verhalen, enthousiaste toon en lachende smilies laten zien dat je het naar je zin hebt. Mooi

Dat voetbalverslag.. wat een contrast met Nederland. Afgelopen weekend hebben "we" op witte velden moeten voetballen en jij zit daar met 50!! graden

Geniet van je 3 :o maanden vakantie

;)

• 05 December 2008 - 08:36

QUE?

• 07 December 2008 - 21:20

Je Moeder:

he Martijn,
    Sinterklaas en Zwarte Piet hebben ons bezocht. Yi was erg enthousiast. Heb jij dat nog gemist of is het heeeel ver weg voor jou.
    Fijne vakantie met Robin en Eva!
    liefs uit Doetinchem.

• 08 December 2008 - 18:32

Dominique:

zou ik een overgebleven pepernoot naar je sturen:$?

• 13 December 2008 - 00:04

Melii:

hey, cute! i'm Essy's friend!! i don't know u but when i was looking Essy's web site i found yours!! so, is it wrong?? hehe i just wanna know people hehe i like conecting with strage peoples hehe
    well, your pics are cool
    okeej, byee..
    kisses xxx